Poate ai auzit vorbindu-se despre sindromul de șoc toxic la un moment dat. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre această afecțiune: ce este și ce o cauzează, cine se poate îmbolnăvi, ce simptome are, ce înseamnă SST și cum poți reduce riscul de a o contracta.
Cauze și informații de bază
Ce este SST (sau sindromul de șoc toxic)?
Sindromul de șoc toxic (prescurtat SST) este o boală rară, dar gravă, care poate pune viața în pericol, și este cauzată de toxinele produse de bacteria Staphylococcus aureus. Deși este foarte rară - cazurile de SST sunt atât de neobișnuite încât puține cadre medicale întâlnesc un singur caz în întreaga lor carieră profesională - este important să fii conștientă de boală pentru a putea acționa dacă în caz de nevoie. SST poate fi diagnosticată și tratată cu succes, însă simptomele trebuie să fie recunoscute și tratate din timp.
Sindromul de șoc toxic este o boală care a fost denumită și descrisă pentru prima oară în 1978 de Dr. James Todd, pe baza unui studiu efectuat pe cazurile clinice a 7 copii. În literatura medicală se scrisese despre cazuri similare cu mult înainte de fabricarea produselor de igienă personală. SST poate afecta atât bărbații, cât și femeile și copiii. Cu toate că primele cazuri de sindrom de șoc toxic descrise au afectat în primul rând femeile care foloseau tampoane în timpul menstruației, în ziua de azi mai puțin de jumătate din cazurile curente sunt asociate cu această metodă. Acest sindrom poate să survină și în cazul infecțiilor de piele, al arsurilor și după operații chirurgicale. Boala poate afecta copiii, femeile în postmenopauză și bărbații.
Ce cauzează SST?
SST este cauzat de anumite toxine produse de bacteriile denumite Staphylococcus aureus. Aceste bacterii sunt microorganisme care, la fel ca multe alte tipuri de bacterii, se găsesc în mod natural în organismul oamenilor sănătoși, de obicei pe piele, în nas, la axilă, în zona inghinală și în vagin. De fapt, aproape o treime din populație are aceste bacterii în corp fără a se îmbolnăvi. La un număr foarte restrâns de persoane, anumite tulpini ale acestui organism produc o toxină care poate cauza SST. Majoritatea persoanelor au anticorpi în fluxul sanguin care le protejează de aceste toxine.
Ce legătură este între SST și folosirea tampoanelor?
Apariția sindromului de șoc toxic implică mai mulți factori, iar folosirea tampoanelor este unul dintre aceștia. Dar tot nu se știe cu exactitate de ce folosirea tampoanelor este asociată cu apariția sindromul de șoc toxic. Chiar și așa, cercetările arată că riscul de sindrom de șoc toxic menstrual cauzat de tampoane este asociat cu gradul de absorbție: cu cât nivelul de absorbție al tamponului este mai ridicat, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare și, cu cât nivelul de absorbție este mai redus, cu atât se reduce și riscul. Din acest motiv, este indicat să folosești cel mai redus grad de absorbție posibil pentru nevoile tale, în funcție de fluxul menstrual.
Nu sunt dovezi care să arate că materialele folosite în prezent la fabricarea tampoanelor cresc sau duc la producerea de toxine cauzatoare de SST. De asemenea, nu s-a putut demonstra că tampoanele ar fi purtătoare de Staphylococcus aureus sau că ar cauza înmulțirea acestor bacterii în vagin.
Am citit că tampoanele din bumbac 100% reduc sau elimină riscul de SST. Este adevărat?
Nu, nu este adevărat. Toate tampoanele disponibile în prezent pe piață, inclusiv cele din bumbac 100%, prezintă un risc redus de SST. Cele mai recente informații științifice afirmă că tampoanele produse din viscoză și bumbac prezintă un risc similar de SST. Indiferent de tipul de tampon folosit, este bine să știi cum să recunoști semnele și simptomele de SST. Dacă observi aceste simptome când folosești un tampon, îndepărtează-l și contactează medicul.
Am citit că nu poți contracta SST dacă folosești o cupă menstruală - atunci de ce femeile nu folosesc doar această metodă?
Este foarte important ca femeile să știe că SST poate fi cauzat de orice produs introdus în vagin, cum sunt cupele menstruale, tampoanele, diafragmele vaginale și capacele de col uterin. Dacă folosești vreunul dintre aceste produse, este important să fii conștientă de semnele și simptomele sindromului de șoc toxic, să înlături produsul și să soliciți asistență medicală dacă ai simptome de SST.
Simptome și informații generale despre SST
Care sunt simptomele de SST cauzate de tampoane?
Simptomele specifice sindromul de șoc toxic pot semăna foarte mult cu acelea ale gripei. Dacă ai simptome de SST de la tampoane și începi să te simți rău, înlătură tamponul cât mai repede posibil și asigură-te că ajungi la medic și îi spui că s-ar putea să suferi de SST.
Semnele principale care te pot avertiza cu privire la un caz posibil de TSS sunt:
- Creșterea subită a temperaturii corporale (de obicei, 39Cº sau mai mare)
- Stare de confuzie
- Convulsii
- Vărsături
- Diaree
- Amețeală
- Tensiune arterială scăzută
- Insuficiență renală și hepatică
- Piele iritată asemănătoare arsurilor solare
- Dureri musculare
- Durere în gât
- Leșin sau senzație de leșin atunci când stai în picioare
- În stadiile mai avansate ale bolii, ți se poate descuama pielea (are loc la 1-2 săptămâni după iritarea pielii, mai ales pe palme și tălpi)
Oricare dintre aceste simptome poate indica că suferi de sindromul de șoc toxic. Este posibil să nu ai toate aceste simptome, dar, de obicei, se manifestă mai mult de unul singur. Sindromul de șoc toxic menstrual poate să aibă loc în orice moment în timpul ciclului sau imediat după aceea.
Deoarece SST este o boală rară, nu sunt disponibile multe informații despre efectele pe termen îndelungat după însănătoșire. Când boala este diagnosticată și tratată corect, majoritatea persoanelor se însănătoșesc total. La fel ca în cazul altor boli grave, pot să apară schimbări la nivelul pielii, părului și unghiilor, însă acestea vor reveni în curând la normal. Un număr mic de persoane prezintă slăbiciuni musculare și probleme de natură psihologică, de exemplu pierderea puterii de concentrare, pierderi de memorie și schimbări de dispoziție. La femei, fertilitatea și capacitatea de a rămâne însărcinate nu par să fie afectate de boală, însă trebuie să informezi întotdeauna medicul dacă ai suferit de SST pentru a putea fi monitorizată în mod corespunzător.
Se poate îmbolnăvi cineva de SST?
Din păcate, da. Atât femeile, cât și bărbații și copiii se pot îmbolnăvi de SST. Copiii și persoanele tinere sunt mult mai predispuse să se îmbolnăvească decât persoanele mai în vârstă deoarece existența anticorpilor cu rol protector împotriva toxinelor depinde, într-o anumită măsură, de vârsta pe care o aveți.
Aproximativ jumătate dintre cazurile detectate au fost cauzate de infecții de la arsuri, mușcături de insecte sau operații chirurgicale. Cealaltă jumătate dintre cazuri au fost întâlnite la femeile aflate la menstruație, motiv pentru care boala este cunoscută sub numele de sindrom de șoc toxic menstrual și este asociată cu folosirea de tampoane.
Un alt lucru important de reținut este că sindromul de șoc toxic nu este contagios.
SST este contagios?
Nu. Nu poți lua sindromul de șoc toxic de la nimeni.
Te poți îmbolnăvi de SST de mai multe ori?
Din păcate, da. Dacă ai avut SST în trecut, nu înseamnă că nu te poți îmbolnăvi din nou. SST poate reapărea; de fapt, una dintre principalele cauze ale reapariției este că bolnavul nu poate să producă suficienți anticorpi. Dacă o femeie a avut SST în trecut, aceasta ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi din nou tampoane.
Tratamente și prevenție
Ce trebuie să știu despre tratamentul sindromului de șoc toxic?
După un diagnostic timpuriu, sindromul de șoc toxic poate fi tratat cu succes prin rehidratare, antibiotice și alte medicamente adecvate, în funcție de simptome.
Dacă SST este diagnosticat la timp și se prescrie tratamentul adecvat, sunt șanse mari de însănătoșire completă. De fapt, nu sunt multe cazuri în care boala să fi avut consecințe fatale.
Majoritatea tulpinilor bacteriilor Staphylococcus aureus nu produc toxine care să poată cauza SST, și numai anumite tulpini ale acestor bacterii o fac. De asemenea, prezența unei singure tulpini a bacteriilor care generează aceste toxine, cu toate că este necesară pentru dezvoltarea sindromul de șoc toxic, nu este suficientă. În realitate, numeroase studii arată că, deși colonizarea acestor bacterii este foarte răspândită, cazurile de SST sunt, de fapt, foarte neobișnuite. Atunci de ce depinde dezvoltarea bolii de sindrom de șoc toxic? În primul rând, de numărul de anticorpi ai persoanei afectate: dacă sunt suficient de mulți, vor putea lupta împotriva acestor toxine. Cele mai multe femei, nu chiar toate, au suficient de mulți anticorpi pentru a le proteja împotriva acestor toxine.
Ce trebuie să fac dacă observ aceste simptome?
Dacă ai vreunul dintre aceste simptome și folosești un tampon, trebuie să îl înlături imediat și să folosești un absorbant. Contactează medicul și informează-l că ai folosit tampoane și că ești îngrijorată că ai putea avea SST. Este important să elimini cât mai rapid suspiciunea sau, dacă este nevoie, să urmezi un tratament pentru sindromul de șoc toxic cât mai curând posibil.
Cum pot reduce șansele de a mă îmbolnăvi de sindromul de șoc toxic menstrual?
Îți poți reduce șansele de îmbolnăvire cu SST menstrual adoptând unele obiceiuri bune la folosirea tampoanelor:
Schimbă tamponul cu regularitate, o dată la 4-8 ore. Nu folosi niciodată un tampon mai mult de 8 ore. Folosește tampoane cu cel mai redus grad de absorbție dacă poți, în funcție de fluxul menstrual. Asigură-te întotdeauna că scoți tamponul înainte de a introduce unul nou. Asigură-te că înlături ultimul tampon folosit la sfârșitul menstruației. Tampoanele sunt realizate doar pentru absorbția fluxului menstrual. Nu folosi tampoane ca metodă de protecție înainte de menstruație sau pentru absorbția unor scurgeri vaginale diferite de menstruație. Este bine să folosești absorbante în loc de tampoane cel puțin o dată pe zi în timpul menstruației, în mod ideal noaptea. Dacă preferi să folosești tampoane noaptea, trebuie să te asiguri că aplici unul nou imediat chiar înainte de culcare și că îl înlături imediat ce te ridici din pat. Nu folosi niciodată un tampon pe timp de noapte dacă dormi mai mult de 8 ore.
Producătorii de tampoane furnizează informații despre SST și modul corect de utilizare a tampoanelor în prospectul de instrucțiuni inclus în pachetul cu produse. Aceste informații sunt actualizate în mod regulat, astfel că este important să citești prospectul cu atenție și să îl păstrezi pentru consultări ulterioare.
Cum să aleg un tampon cu un nivel de absorbție adecvat?
Când folosești tampoane, este important să alegi cel mai redus nivel de absorbție posibil, în funcție de fluxul tău menstrual. Deoarece volumul fluxului variază pe parcursul menstruației, este foarte probabil că vei avea nevoie de diferite grade de absorbție pentru diferite zile ale menstruației.
Alegerea unui tampon cu un grad adecvat de absorbție se învață în timp, dar, ca ghid, dacă ai nevoie să schimbi tamponul mai des decât o dată la 4 ore, ar trebui să încerci unul cu un grad de absorbție mai mare. Totodată, dacă atunci când îți scoți tamponul simți disconfort sau o porțiune a sa este încă albă, înseamnă că ai nevoie de un tampon un grad de absorbție mai redus.
Reține: nu folosiți un tampon mai mult de 8 ore.